Čo je ten biely „povlak” na mikrozelenine? Pleseň alebo koreňové chÍpky?
Keď som pred mnohými rokmi pestovala svoju prvú tácku mikrozeleniny, bola som ohromená tým, ako rýchlo moje rastlinky rastú. Kontrolovala som to viackrát denne, pretože na mňa zapôsobilo tempo rastu, aké som nikdy predtým nezažila 🙂 Jedného rána, keď som kontrolovala...
Ako pestovať koriandrovú mikrozeleninu po celý rok?
Ak vo svojej kuchyni pravidelne používaš čerstvý koriander, bola by škoda vynechať mikrobylinu koriandra z mikrozeleninovej záhrady. Približne za 14 dní si ho môžeš vypestovať aj bez záhrady, iba na okennom parapete. Starostlivosť ti pritom zaberie len jednu minútu...
Ako pestovať čerstvý šalát v textilnej nádobe?
Nie je podstatné akú máš veľkú záhradu, terasu či balkón. Chutný a čerstvý šalát si môžeš vypestovať kdekoľvek. Pod šalátmi máme na mysli nielen známy hlávkový a ľadový šalát. Môžeš si vypestovať dokonca aj trhací šalát a neobvyklú listovú zeleninu, ako napríklad...
Ako pestovať čerstvú šalátovú zeleninu tzv. šalátovinu (listovú zeleninu a mikrozeleninu) po celý rok?
Dobrou správou je, že môžeš mať svoju vlastnú záhradu šalátoviny, a to aj bez vonkajšej záhrady. Na vytvorenie zelenej oázy v dome alebo byte netreba veľké investície, iba pár nástrojov, semienka a trochu vytrvalosti. Aj keď výber balených šalátov v obchode môže byť...
Aký je rozdiel medzi mikrozeleninou a klíčkami?
Veľakrát mi bola položená otázka - je názov mikrozelenina len akýmsi „puccovým“ názvom pre klíčky? Odpoveď je NIE. Klíčky a mikrozelenina sú dva rôzne pojmy. Líšia sa svojim rastovým procesom, zložením živín a chuťou. Tu je 5 rozdielov medzi mikrozeleninou a klíčkami:...
Mikrozelenina bez chemikálií, bohatá na vitamíny, pestovaná na okennom parapete
Je možné, že si sa už stretol(-a) s mikrozeleninou, len si nevedel(-a), že ide práve o mikrozeleninu. Mikrozelenina (mikrošalát) sa najčastejšie používa v reštauráciach na zdobenie jedál, aj keď v týchto drobných rastlinách je oveľa viac. • Čo je to mikrozelenina? •...
Desaťminútový šalát z bielej fazule s mikrozeleninovou zmesou
Tento desaťminútový fazuľový šalát je jedným z našich obľúbených jedál, s rôznou mikrozeleninou bude pestrý, vždy s inou príchuťou. Ako základ fazuľového šalátu používam bielu fazuľu s veľkým zrnom. V plechovke je už k dispozícii na mnohých miestach, pár kúskov...
Kurací šalát s pestom a jogurtom
Môžeme to nazvať buď kurací šalát, alebo pomazánka, ale môže byť aj sendvičovou plnkou. Pointa je aj tak ten konečný výsledok, ktorý je veľmi chutný. Je neuveriteľné, že kombinácia pesta s kuracím mäsom a jogurtom môže byť taká vynikajúca. Odkedy sú mikrozeleniny...
Cícerovo-tekvicový šalát
Tekvica so sladkou chuťou (alebo aj sladké zemiaky) je veľmi dobrým základom šalátov, najmä ak do surovín prepašujeme vzrušujúce korenie, ako som to urobila pri tomto cícerovo-tekvicovom šaláte. Uprostred zimy (a chrípkového obdobia) sa snažím pri každej príležitosti...
Pečený šalát z karfiolu s opekanými vlašskými orechmi, čučoriedkami a čerstvou mikrozeleninou
V tomto neskutočne jednoduchom pečenom karfiolovom šaláte je namiešaných toľko chutí, že je ťažké to povedať. Jemne orechová chuť praženého karfiolu, sviežosť čerstvej mikrozeleniny, kyslosť čučoriedok, príchuť opekanýchvlašských orechov vás pri každom zahryznutí...