V tomto neskutočne jednoduchom pečenom karfiolovom šaláte je namiešaných toľko chutí, že je ťažké to povedať. Jemne orechová chuť praženého karfiolu, sviežosť čerstvej mikrozeleniny, kyslosť čučoriedok, príchuť opekaných
vlašských orechov vás pri každom zahryznutí zavedie do nádherného sveta chutí.

Pečený karfiol je mimochodom jednou z našich najobľúbenejších pečených zelenín. Zvykneme pripraviť rodine na jesenno-zimné večery ako ľahkú večeru len tak sám osebe, alebo s chutným dipom. V rúre je upečený za 10 – 15 minút, potom ho môžeme variovať podľa vlastnej chuti a nálady.

Pripravte pečený karfiolový šalát nasledovne:

SUROVINY

1 stredný karfiol, nakrájaný na malé kúsky

2 lyžice olivového oleja

1 malá hlavička červenej cibule

1 lyžička citrónovej šťavy

1 hrsť vlašských orechov, nasucho opražených na panvici

1 hrsť sušených čučoriedok alebo višní

2 hrste zmesi mikrozeleniny

soľ, čierne korenie

Dresing

6 lyžíc olivového oleja

2 lyžice jablčného octu

1 čl dijonskej horčice

1 čl medu

soľ, čerstvo mleté čierne korenie

POSTUP

Rúru predhrej na 200 stupňov, kým sa zohreje, karfiol nakrájaj na menšie kúsky.

Nalož do veľkého pekáča a zmiešaj s olivovým olejom, soľou a korením. Upeč za 10-15 minút, v polovici času ich pootáčaj.

Počas pečenia karfiolu nakrájaj na tenké prúžky červenú cibuľu a zmiešaj s citrónovou šťavou. Výrazná chuť cibule sa tak trochu stlmí a tiež je to šetrnejšie k žalúdku.

Orechy opekaj na suchej panvici, kým nezačnú voňať.

Vlož suroviny na dresing do malého zaváracieho pohára, zatvor viečkom a dobre ich pretrep, aby sa prísady na dresing zmiešali.

Keď je karfiol hotový, všetky suroviny vlož do hlbokej šalátovej misy a zamiešaj so zeleninou a polevou (zmiešaj ju tesne pred podávaním).

Alebo daj šalátové prísady vedľa seba na veľký tanier, dresing vedľa a každý si naberie to čo chce a koľko chce.