Tekvica so sladkou chuťou (alebo aj sladké zemiaky) je veľmi dobrým základom šalátov, najmä ak do surovín prepašujeme vzrušujúce korenie, ako som to urobila pri tomto cícerovo-tekvicovom šaláte.

Uprostred zimy (a chrípkového obdobia) sa snažím pri každej príležitosti položiť na rodinný stôl jedlá bohaté na vitamíny. Moja mikrozelenina, ktorá neustále rastie na okennom parapete,
vždy pripomína, že „hej, tu som, urob zo mňa niečo vynikajúce …!” 🙂

1 – 2 hrste čerstvej mikrozeleniny, doplnené s 2 – 3 vzrušujúcimi ingredienciami a lahodným dresingom, sa rýchlo dá zmeniť na výživné jedlo aj v tých najzaneprázdnenejších dňoch.

V tomto tekvicovom šaláte som cícer, tekvicu (môžeš použiť sladké zemiaky) a hlavičku červenej cibule pootáčala v zmesi rímskeho kmínu, červenej papriky a olivového oleja a potom som ju v rúre upiekla do zlatista. (viď obrázok nižšie)

Zatiaľ čo sa zelenina pečie, môžeš pripraviť dresing, ktorým môže byť tvoj obľúbený dresing z olivového oleja, alebo jogurtový dresing. Ja som si zvolila dresing pôvodne k baklažánovým šalátom.

SUROVINY

Na praženú zeleninu:

1/2 menšej tekvice alebo väčší batát

1 plechovka cíceru

1 stredná hlavička červenej cibuľe, nakrájaná na 8 strúčikov?

2 lyžice oleja

1 kl mletého rímskeho kmínu

1 kl mletej červenej papriky

soľ, čerstvo mleté čierne korenie

K dresingu:

1 čl mletej červenej papriky

1 čajová lyžička mletého rímskeho kmínu

1 čl medu

Čerstvo vylisovaná šťava 1 citróna

4 lyžice olivového oleja

soľ, čerstvo mleté čierne korenie

1-2 hrste čerstvej mikrozeleninovej zmesi

POSTUP

Rúru predhrej na 200 stupňov.

Daj olej a korenie do hlbokej misy a premiešaj. Nakrájaj tekvicu, cca. na 2 cm kocky a zmiešaj s koreninovým olejom, potom poukladaj na polovicu väčšieho pekáča. (pozri obrázok vyššie)

Na druhú polovicu plechu daj cícer s cibuľou a polej zvyšným korenistým olejom.

Zeleninu pečieme 20 – 25 minút, kým nezmäkne resp. Bude pekne opečená. V polovici času pootáčaj.

Zatiaľ čo sa zelenina smaží, zmiešaj ingrediencie dresingu.

Keď je všetko hotové, nechaj trochu vychladnúť, potom polož na čerstvú zeleninu upečenú zeleninovú zmes a pred podávaním polej dresingom. Môžeš ju tiež posypať syrom feta.