fbpx UA-83911748-2

Veľakrát mi bola položená otázka – je názov mikrozelenina len akýmsi „puccovým“ názvom pre klíčky? Odpoveď je NIE.

Klíčky a mikrozelenina sú dva rôzne pojmy. Líšia sa svojim rastovým procesom, zložením živín a chuťou.

Tu je 5 rozdielov medzi mikrozeleninou a klíčkami:

 🌱Klíčky sú vyklíčené semená. Mikrozelenina je mladý výhonok rastliny, čiže rastlinka vo vývoji: Semená zasiate do nejakého výsadbového média už majú dorastené stonky a listy.

🌱 Klíčky sa zvyčajne pestujú vo vlhkom prostredí. Semená sa nikdy nesejú, k vyklíčeniu je potrebné zabezpečiť vysokú vlhkosť a správnu teplotu. Na pestovanie mikrozeleniny vždy používame nejaké výsadbové médium/pôdu.

🌱Na vývoj klíčkov zvyčajne stačí pár dní, kým väčšina mikrozeleniny dorastie do požadovateľnej veľkosti asi za 2 týždne po zasiatí.

🌱Podľa klasifikácie WHO klíčky patria do skupiny stredne rizikových potravín rastlinného pôvodu, pretože podmienky potrebné na ich vyklíčenie sú ideálne aj pre rast patogénnych baktérií (priaznivá teplota, vysoká vlhkosť, dlhá doba klíčenia). Pri pestovaní mikrozeleniny nemusíme čeliť takýmto nebezpečenstvám, pretože rastlinky rastú na vzduchu.

🌱Klíčky a mikrozelenina sa líšia aj chuťou. V prípade mikrozeleniny konzumujeme stonky a listy mladej rastliny, ich chuť je koncentrovaná, charakteristická, majú chuť veľmi podobnú zrelej zelenine.

🌱Mikrozelenina sa použiť v oveľa širšej škále ako klíčky. Vynikne nielen ako príloha, ale aj ako šalát, smoothie, prísada do pesto.